HET OYFO TECHNIEKMUSEUM

Wat is techniek eigenlijk?

Techniek is een ontzettend breed begrip die voor verschillende betekenissen gebruikt kan worden. Vaak spreken we over materiële zaken uitgevonden door mensen, die niet tot de natuur behoren. Het systematisch toepassen van nieuwe natuurwetenschappelijke kennis verwant met technologie valt ook onder techniek. Of het bouwen en ontwerpen van computers, mobiele telefoons, wolkenkrabbers en andere bouwkunst. 

Techniek is een tak van de wetenschap en gaat ver terug in de geschiedenis: de uitvinding van gereedschap en technologie vormden hier de basis van. De technologische groei van de mensheid is nauw verwant met het verloop van de geschiedenis. Ging technologische ontwikkeling in het begin nog langzaam, tegenwoordig gaan de ontwikkelingen razendsnel. De band tussen technologie en de ontwikkeling van de maatschappij is niet alleen intens en wederzijds versterkend, maar ook wederzijds versnellend.

Het verschil tussen techniek en wetenschap

Wetenschap en techniek liggen in elkaars verlengde: wetenschap is het onderzoeken en modelleren van de natuur; techniek is het toepassen van de door de wetenschap verschafte wetmatigheden en inzichten om bepaalde effecten te bereiken.

In bepaalde takken van wetenschappelijk onderzoek wordt de natuur gemanipuleerd als onderdeel van het onderzoek. Wetenschap en techniek zijn dan onlosmakelijk met elkaar verweven.

Wat is het Oyfo Techniekmuseum?

Het interactieve Oyfo Techniek Museum gaat over wat techniek in het leven betekent. In de oude fabriek van het Hazemeijer gaat het over stoommachines en smartphones, robots en kunst en energiebronnen en de planeet. Kortom, alles over mens en techniek.

In de verschillende zones met interactieve spellen wordt er stilgestaan bij diverse thema’s. Zo wordt er ingegaan op de geschiedenis van Twente. Daar wemelde het van de technische ingenieurs, dat waren de creatieve helden van die tijd. Er worden verschillende uitvindingen uitgelicht. Uitvindingen die het leven makkelijker hebben gemaakt maar zeker ook uitvindingen die er op papier goed uitzien, maar in het echt helemaal niet handig blijken te zijn. In het museum is ook een proces wand te vinden. Door middel van interactieve spellen wordt er alles verteld over het maakproces, van grondstoffen tot eindproduct.

Tegenwoordig is iedereen verbonden met elkaar. Er wordt geappt, gesnapchat en getiktokt. Maar vroeger was dat wel anders. In het Techniek Museum kunnen bezoekers nog ouderwets bellen met elkaar. In het onderzoeksstation wordt er ingehaakt op het feit hoe de mens tegenwoordig leeft. Welke gevolgen heeft de consumptiemaatschappij? En betaalt de consument wel de juiste prijs in de supermarkt voor de boodschappen? Daarnaast worden er handige tips gegeven hoe iedereen duurzamer kan leven. Als laatste staat ook de Twente textielindustrie centraal. Hier gaat het over circulair design: zo veel mogelijk hergebruiken en zo min mogelijk verspilling van de grondstoffen. De Fast-Fashion is hier verleden tijd. De oude machines van het Techniekmuseum zijn ook verhuisd en staan bij elkaar in de Machinehal.

Lust, Bakery & Bistro en het Oyfo Techniek Museum

Lust, Bakery & Bistro en het Oyfo Techniekmuseum zijn al even buren van elkaar. Het is dus mogelijk om je bezoek aan Lust Hengelo te combineren met een ervaring in het Oyfo Techniekmuseum! Ga zelf op onderzoek uit en leer alles over mens en techniek in het interactieve museum.

 

Reserveer eerst je tafel bij Lust, Bakery & Bistro. 

Boek daarna je tickets op www.oyfotechniekmuseum.nl.